Hi-Lo Lichtprojecties

Lichtprojecties maken Zuidertoren tot baken!

Oorspronkelijk kent Schiermonnikoog twee vuurtorens: de rode Noordertoren en de witte Zuidertoren. Vandaag de dag is alleen de Noordertoren nog actief als vuurtoren. De organisatie van kunstmanifestatie Hi-Lo zag in de prachtig gelegen Zuidertoren een ideaal ‘canvas’ voor een kunstvorm die inhoudelijk aansluit op het verleden van de toren: lichtkunst. Dit ambitieuze plan (getiteld ‘Baken Schiermonnikoog’) zag in 2022 het levenslicht.

Sinds de zomer van 2022 wordt de Zuidertoren elke avond tijdens de nautische schemering prachtig opgelicht. Elke twee maanden is het de beurt aan een andere kunstenaar om werk op de voormalige vuurtoren te projecteren. Alle kunstwerken van Baken Schiermonnikoog houden rekening met het seizoen en de ‘dark sky’ status van het eiland. Zo kan de bezoeker in alle rust van de kunstwerken en het eiland genieten.

Voorheen waren de kunstwerken ZEEE van Femke Schaap en PERPETUUM van Jacco Olivier te zien. En in november en december 2022 toonde Jan van Nuenen zijn werk Landaanwas, bestaande uit duizenden foto’s van de flora, gemaakt gedurende verschillende seizoenen. In 2023 volgen Gilleam Trapenberg (januari – februari), Daphne Glasmacher (maart – april) en Jos Agasi (mei – juni). Bezoekers die eerdere edities van Baken Schiermonnikoog hebben gemist, kunnen middels een AR-app de eerdere werken tot leven zien komen op de Zuidertoren.

Baken Schiermonnikoog is een aanloop naar kunstmanifestatie Hi-Lo die van mei t/m september 2023 plaatsvindt rond de Waddenzee. Mocht u interesse hebben in toekomstige projecten van Hi-Lo, kijk dan op http://www.hi-lo-art.com

Fotografie: Romy Dam. Het kunstwerk op de foto is Landaanwas van Jan van Nuenen

van groen naar stralend wit